Als canon voor de setting wordt het volgende beschouwd: De gebeurtenissen van de serie Firefly en van de film Serenity.

Achtergrond

In de 21ste eeuw begint het klimaat op Aarde definitief te veranderen en wordt het duidelijk dat de Aarde binnen afzienbare tijd voor de mensheid onbewoonbaar gaat worden. Er wordt besloten om de aarde te verlaten en de mensheid te verplaatsten naar de recentelijk ontdekte planeten in het stelsel 34Tauri(2020). Een proef met terraforming op Mars is succesvol, en de eerste robots worden op weg gestuurd.
Vanaf het jaar 2100 vertrekken de eerste arkschepen. Gedurende de daarop volgende 10 jaar gaat het ene schip na het andere op pad. Het laatste contact met Aarde is in het jaar 2110. Niemand blijft achter op Aarde.

De kolonisatie van de planeten Sihnon en Londinium om de 'Witte Zon' begint vanaf het jaar 2220. In de jaren die erop volgen worden vrijwel alle planeten en manen in het hele stelsel (ook wel het Versum genoemd) gecoloniseerd. Alles wat je in de Verse ziet aan planten en dieren heeft uiteindelijk zijn wortels in Aarde. Er zijn geen buitenaardse flora, fauna en al helemaal geen aliens gevonden.

In het jaar 2506 kondigen een aantal van de planeten langs de Grens van het Versum hun onafhankelijkheid af van de Alliantie, welke zijn basis heeft in de Kern, de planeten om de Witte Zon. De Oorlog om de Eenwording is begonnen!
Begin mei 2511 begint de slag om Serenity Vallei. Een slag die 7 weken duurt en die de Onafhankelijken (ook wel Bruinjassen genoemd) verliezen. Vrij snel na het einde van de slag geven de Onafhankelijken zich over en is de oorlog ten einde. 27 mei wordt vanaf dat moment Eenwordingsdag genoemd.

Ondanks het feit dat de Alliantie de oorlog heeft gewonnen en dus in feite over alle planeten heerst, is hun invloed aan de Grens minder tastbaar. Voor een ieder die zich wil onttrekken aan de directe blikken van de Alliantie liggen de kansen, maar ook de gevaren, hier voor het oprapen.

het Versum

 

 

Om de centrale zon (Witte Zon of Bai Hu(Witte Tijger) geheten) draaien, naast de planeten een viertal andere zonnen.
Bekende planeten om deWitte Zon zijn Londinium en Sihnon, maar ook Bellerophon waar de rijken in hun vliegende landhuizen boven de oceaan wonen. Ook om Witte Zon draait de protozon Lux met de planeet Persephone. Persephone is de planeet waar de serie Firefly begint en waar Badger zijn hoofdkwartier heeft.

Meer naar buiten kan je de Rode Zon (Ook wel Zhu Que(Rode Feniks) genoemd) vinden met onder andere de planeten Greenleaf, Jiangyin en Silverhold (welke laatste weer om de protoster Heinlein draait)

In dezelfde baan Als de Rode Zon, maar aan de andere kant van de Witte Zon bevindt zich Georgia (ook wel Huang Long, Gele Draak genoemd). Bekende planeten daar zijn onder andere Athens en New Hope. Om de Protoster Murphy draait de planeet Hera, waar uiteindelijk de Eenwordingsoorlog ten gunste van de Alliantie is beëindigd.

Verder weg ligt Kalidasa (Xuan Wu, Zwarte Schildpad) met onder andere Aberdeen, Beaumonde en Verbana. Ook de planeet Angel met zijn maan Zephyr kan je in dit stelsel vinden.

Het verst weg van de Witte Zon vind je uiteindelijk de Blauwe Zon (Qing Long, Blauwe Draak). Hier is de planeet Deadwood met zijn maan Haven (waar zich het mijnersdorpje bevindt waar herder Book zich in de film heeft terug getrokken). Om de protoster Burnham draait de verlaten planeet Miranda. Een planeet waar verder niemand woont.

Uiteraard zijn er nog veel meer bewoonde planeten en manen in het Versum.

Geld

In het Versum wordt betaald met de 'credit'. Een credit staat ongeveer gelijk met 20 van onze huidige euro's. Over het algemeen kan je de prijzen vergelijken met wat wij gewend zijn. Over het algemeen. Want als iets van een andere planeet moet worden gehaald schieten de prijzen al snel omhoog.
Zo kan je, als je staat op je dagelijkse portie vers eten tijdens je ruimtereis, aan boord van de ruimteschepen makkelijk een tot anderhalve credit per dag per persoon kwijt zijn aan voedsel. Als je luxe eten aan boord van je ruimteschip wilt wordt dit al snel een credit of zeven per dag.
Voor de ruimtereis van Persephone naar Zephyr mag je op zo'n 270 credits aan brandstofkosten rekenen. En dan hebben we het nog niet eens over de benodigde kosten voor onderdelen.

Voorbeelden van bankbiljetten zijn:

0,1 Credit

1 Credit

10 Credit

100 Credit

500 Credit